Metal store

BHAC Unanimously Approves Exterior Signage for Proposed Charles Street Nut Shop – Beacon Hill Times

At its monthly public hearing, held virtually on Thursday, August 18, the Beacon Hill Architectural Commission unanimously approved the submission of an application for new exterior signage for a store specializing in roasted nuts. proposed for the former location of Peet’s Coffee on Charles Street. .

Nuts Factory intends to occupy the long-vacant retail space at the corner of Charles and Beacon streets in the one-story building at 62-66 Charles St., built circa 1951, which also houses Persona Jewelry, said Bill Beckeman, the owner of the building.

Nuts Factory’s proposed location at 62-66 Charles St.

Nuts Factory, which sells freshly roasted nuts, granola, dried fruits, flavored and candied nuts, gummies, legumes, spices and olives, already has other stores in Manhattan and Queens, NY, as well as in New Jersey and Pennsylvania.

Dennis Cook, the project’s architect, said the proposed signage includes a 24-inch by 24-inch blade sign on Charles Street and a strip sign, which would wrap around Charles Street to Mt. Vernon.

The blade sign would have brass lettering with a brushed finish and display the company’s leaf logo below the company name, Cook said, while the band sign would have the same affixed brass lettering. on a black wooden stand, with the company slogan – “Eat Good, Feel Good” – inscribed below the company name.

Likewise, the commission unanimously approved as submitted an application to install a new mini-split unit at 68 Beacon St.

The plaintiff, Robert Mulcahy, stated that the Friends of the Public Garden is part of a co-operative there and that a compressor would be installed in the basement garden level between River and Charles streets to supply heat and air conditioning. for four workspaces in the Friends offices.

The sandstone-colored compressor, measuring 37 inches by 31 inches and 16 inches deep, would be mounted about 1 foot off the ground against an existing staircase, Mulcahy said, and would be barely visible through the stairs on River Street. .

The commission also unanimously approved as submitted a request from Verizon to install a black sheet metal box, measuring 16 inches by 20 inches and 8 inches deep, at 44 Chestnut St., as part of the vendor replacement of utilities from its old copper. – wired system with optical fiber. The box would be recessed into the wall at the height of the horizontal run of the existing cables.

Gene Butterfield, a Verizon engineer, said the company had installed some of these new terminals before realizing they were in violation, and that in all, 12 to 15 terminals would be installed on Beacon Hill, including the most would be out of sight.

This decision was accompanied by conditions that “all cable connections, terminals and conduits must be removed and rendered obsolete”; and that all accessories or fasteners are fixed through the mortar joint rather than through the brick; and that the Verizon sticker be affixed to the box in an inconspicuous location (i.e. the side or back of the unit), among other stipulations.

Additionally, Chairman Mark Kiefer said he wants Verizon to return to the commission to make a formal presentation of each box offered in the future.

On an application for 18 Grove St., which had previously been denied without prejudice at the June 16 public hearing, the commission unanimously approved as submitted the project to restore an existing storefront, provided that the shop drawings of the metal lintel to be replaced in kind are submitted to the personnel; that the molding under the storefront be reproduced identically, with shop drawings submitted to the staff; and that the door handle and assembly details be submitted in another application, among other stipulations.

The commission unanimously approved as submitted a request for 60 Temple St. to replace the main house, gate, and siding; this came on condition that the cladding of the main house and its roof be done in kind, with all rendering in wood except for the roof; that the metal of the roof structure be made of copper; and that the final design be submitted to staff, among other stipulations.

In addition, the commission unanimously approved as submitted an application for 66 Chestnut Street to replace the rear deck, which is visible from Branch Street, using the same footprint, as well as to replace the existing balustrade with a wrought iron balustrade.

Following a request to 46 Beacon St. to restore the existing solarium, the commission unanimously approved the proposed work; this decision was accompanied by reservations that the dimensions of the new windows correspond as closely as possible to the existing ones; that the decorative copper elements be left to weather rather than being repainted, so that the commission can determine if they should be repainted later; and that black or door-colored spacers be used between the double panes, among other stipulations.

For 83 St. Mt. Vernon, the commission unanimously approved the replacement of the back door to the public driveway in kind, provided that the door be wood, unless otherwise specified by code, and that the door be painted black, among other stipulations.

At the same address, the commission unanimously rejected without prejudice a request to replace the guardrail around the “observation platform”, while asking the applicant to install a model of the guardrail in cable proposed for inspection.

On a request for 71 Mt. Vernon St., the commission unanimously approved the plan to repaint the front gate, bay, and entrance; window trim; and the aft deck doors. But it came with a condition that the existing shade of Benjamin Moore Guilford Green was to be reused, which Kiefer says reflects the building’s “successful Victorian renovation” and its unique status as a “rare example of ‘a building that has retained its historical paint’. scheme.”

Using another shade of green paint suggested by the plaintiff would likely result in a “historical anachronism,” Chairman Kiefer added.

Nick Armata, BHAC staff member and senior preservation planner for the Boston Landmarks Commission, also cited an article from Historic New England that “directly correlated this color to this style of architecture.”

The commission also unanimously approved as submitted an application to install a new light fixture at the same address, provided it is similar in style and uses similar materials to any of the four options presented.

Regarding the unauthorized painting of masonry surfaces at 141 Revere St., the commission voted unanimously to dismiss the violation and accept the claim for the finished work, provided that the claimant submit paint samples to staff.

Similarly, the commission also voted unanimously to dismiss a violation for an unauthorized globe-type fixture containing three or four cameras in the door vestibule, and to approve a request to replace the fixture with three smaller cameras. .

This move came on the condition that the new cameras be painted black or rendered in a black finish; that the cameras are as little visible as possible from the street; that the cameras are mounted under the canopy; and that the cameras be substantially concealed in the canopy, with final approval deferring to staff.

In addition to Chairman Kiefer, Commissioners Arian Allen, Annette Given and Ralph Jackson were also present at the hearing.